Första parafotbollsträffen i Värmland

Värmlands Fotbollförbund tillsammans med RF-SISU Värmland och Parasport Värmland bjöd för första gången in till nätverksträff med fokus på fotboll för personer med funktionsnedsättning. Intresset var mycket stort, från föreningar som redan har verksamhet till de som vill komma i gång.

Foto: RF-SISU Värmland.

För första gången bjöds föreningar med parafotboll in till Idrottens hus i Karlstad, för att skapa ett nätverk och kunna utbyta erfarenheter och kunskaper.

Utöver de föreningar som redan har verksamhet så bjöds även föreningar som går i tankarna att starta verksamhet in. Ett tjugotal personer diskuterade tillsammans hur parafotbollen kan utvecklas i Värmland.

Kvällen inleddes med en kortare presentationsrunda och syftet med träffen. Sedan presenterade Daniel Cortobius från Svenska Fotbollförbundet vad som sker nationellt kring parafotbollen. Dels berättade han om vilka insatser som görs för att skapa förutsättningar för personer med funktionsnedsättning att kunna spela fotboll, dels om tränarutbildningen SvFF TUPA.

Efter det fick deltagarna lyssna på ett lokalt gott exempel, där Degerfors IF och deras ledare presenterade hur de har arbetat med parafotboll. Degerfors har idag en stor grupp spelare, totalt 32, som träffas en gång i veckan och tränar fotboll. När det inte tränas så deltar lagen i poolspel, sammandragningar eller cuper. Erfarenheter som de delade med sig av är nivåindelning, där det är en balansgång mellan att dela in gruppen i mindre grupper och att hålla ihop laget. Spelarna själva uppskattar och tycker det är viktigt att få spela med sina kompisar, samtidigt som man vill utvecklas som spelare.

Till sist fick deltagarna utbyta erfarenheter mellan varandra, där de fick sitta och diskutera vilket stöd de är i behov av, viktiga medskick och vad är nästa steg.

Konkret landade kvällen i att föreningarna vill träffas och ses i liknande forum vid två tillfällen under året. De vill även ha en kontaktyta, där de enkelt kan utbyta erfarenheter och kunskaper mellan varandra. Sist och inte minst så fanns det en önskan om att Värmlands FF stöttade i att administrera matcher och domare vilket kanslichefen Niclas Johansson sa var en självklarhet.

Mycket bra engagemang från samtliga deltagare som bidrog till en lyckad kväll!