1:a septemberregeln

Nu är vi inne i september månad, så det är bra att vara uppmärksamma på vad 1:a september-regeln innebär.

En spelarövergång måste vara genomförd och betald senast den 31 augusti kl. 23.59 för att spelaren ska få spela A-lagsfotboll i serie och kval under resten av säsongen 2023.
Spelklarhetsdatumet ska vara senast den 4 september, eftersom övergångstiden i Fogis är fyra dagar.

Om övergångsanmälan eller ansökan om speltillstånd inkommit till SvFF den 1 september eller senare får spelare inte delta i den nya föreningens representationslag, övriga lag i representationsserierna, eller i lag som deltar i tävlingar enligt andra stycket, under resterande del av den innevarande säsongen.

Detsamma gäller för nyregistrerade spelare registrerade efter den 4 september, spelare som begärt spelklarhet eller vars avtal efter professionell övergång träder i kraft efter den 4 september, om spelaren lånas ut till en ny förening eller om spelaren under övergångstiden efter den 4 september deltagit i bindande match för sin tidigare förening.

Detta gäller i matcher (inklusive kval och slutspel) ingående i Svenska Cupen, F17, P16, P17 (Allsvenskan och div. 1) och P19 (Allsvenskan, Superettan och div. 1), samt i SDF:s kvalificeringsspel till dessa tävlingar såvida inte berört SDF föreskrivit annat.

Begränsningar i representationsrätten i nya föreningen gäller både nationell övergång och internationell övergång till Sverige samt vid nyregistrering.

Bestämmelsen i sin helhet finns i RB 4 Kap 3 §