Det här är parafotboll

Fotboll är till för alla, oavsett om du har en funktionsnedsättning eller inte. Idag finns det cirka 120 föreningar som erbjuder parafotboll. Svenska Fotbollförbundet och Värmlands Fotbollförbund vill att det ska bli fler som får spela och upptäcka glädjen och gemenskapen. Allt börjar i din förening!

Parafotboll är fotboll för personer med rörelsenedsättning (R), synnedsättning (S) eller intellektuell funktionsnedsättning (IF). I vissa fall inkluderas även spelare med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF). Idrottare med hörselnedsättning (H) organiseras idag separat inom Dövidrottsförbundet. Inom parafotbollen finns det fyra spelformer, läs mer om de olika spelformerna nedan: 

Vad är fotboll för personer med intellektuell funktionsnedsättning? 

Fotboll för personer med intellektuell funktionsnedsättning är precis vad det låter som, fotboll för spelare som själva har en intellektuell funktionsnedsättning. Det spelas på samma sätt som fotboll för personer utan funktionsnedsättning och är en lagidrott som sätter dina tekniska, taktiska färdigheter på prov. Fotbollen är fartfylld och där spelarna kan uppleva glädje, gemenskap och delaktighet.  

Hur spelas det? 

Fotboll för personer med intellektuell funktionsnedsättning kan spelas som fotboll utomhus, inomhus samt som futsal och beachfotboll. Spelformerna kan vara från 3 mot 3 till 11 mot 11, men den vanligaste spelformen idag är 7 mot 7. Beroende på spelform anpassas matchlängden, planstorleken och storleken på målen. Idag spelar killar och tjejer tillsammans där även åldrar på spelarna varierar.

Lokalt finns det även spelare med NPF-diagnoser (neuropsykiatrisk funktionsnedsättning) i lagen. Matcher spelas ofta i sammandragningar eller cuper, men det är helt upp till lagen och spelarna om man är redo för match.

Vem får vara med? 

För dig som har en intellektuell funktionsnedsättning och vill spela fotboll.

Framefotboll är för personer med rörelsenedsättning.

Vad är framefotboll?

Framefotboll är en fartfylld och rolig form av fotboll för personer med rörelsenedsättning. Spelarna använder sig av en bakåtvänd rullator, så kallad walking frame, för att röra sig fritt på planen. Det spelas normalt inomhus på ett hårt underlag, där lagen oftast använder sig av sarg för att få upp farten i spelet. Vanligtvis spelar lagen 5 mot 5, men det kan anpassas efter erfarenhet och nivå på spelarna.

Hur spelas det?

Framefotboll spelas på en planstorlek på 40x20m som omringas av en sarg. Vanligtvis spelar lagen 5 mot 5, men det kan anpassas utifrån spelarnas ålder, erfarenhet och nivå. Även längden på matcherna anpassas för att alla spelare ska kunna delta utifrån sina förutsättningar. Idag spelar tjejer och killar tillsammans, där även åldrar på spelarna varierar.

Den bakåtvända rullatorn får användas i spel och den hjälper spelarna att snabbt förflytta sig på planen för att göra mål på motståndarna.

Vem får vara med?

Framefotboll är för dig som har rörelsenedsättning och som kan behöva lite extra stöd för att spela.

CP-fotboll är för personer med rörelsenedsättning.

Vad är CP-fotboll? 

CP-fotboll är en fartfylld och roligt spelform som passar personer som har rörelsenedsättning, framför allt personer med Cerebral pares (CP). Det spelas precis som fotboll för personer utan funktionsnedsättning, vilket innebär att lagen spelar på en gräsplan.

Ibland får SvFF reaktioner på namnet CP-fotboll. Internationellt heter det CP-fotboll och beskriver just fotboll för personer med Cerebral pares (CP) som är en stor spelform ute i Europa. I Sverige är det en spelform under tillväxt, där flera lag är på gång att startas upp.

Hur spelas det? 

Den vanligaste spelformen i CP-fotboll är 7 mot 7, men kan anpassas efter spelarnas ålder, erfarenhet och nivå. Lagen har fria byten under matchen, längden på matcherna kan anpassas och inkast byts ut mot inspark. Spelarna använder sig inte av några extra stöd när de är på planen och spelar men kan självklart ha stöd (så som rullator, rullstol eller liknande) på träning eller i vilan mellan byten. Idag spelar tjejer och killar tillsammans, där även åldrar på spelarna variera.

Spelformen är under tillväxt i Sverige och det behövs fler lag för att kunna fortsätta utveckla matcher, sammandragningar och cuper. 

Vem får vara med? 

CP-fotboll är för dig som har rörelsenedsättning och kan spela utan extra stöd.

5-a-side är för personer med synnedsättning.

Vad är 5-a-side? 

5-a-side, eller blindfotboll som det också kallas, spelas av spelare med olika grader av synnedsättning. Vissa spelare ser litegrann medan andra är blinda. Genom att använda ögonbindel så kan alla spela med samma förutsättningar. Målvakter är fullt seende och tillsammans med tränare eller guider så guidar man spelarna genom träningar och matcher.

I 5-a-side är kommunikation väldigt viktigt och de vanligaste orden är:

  • Voy – översätts till ”här kommer jag”.
  • Japp – används av lagkamrat, innebär ”här är jag”.
  • Stopp – används för att stanna spelet om något farligt är på väg att hända.

Hur spelas det? 

5-a-side spelas med fyra utespelare och en målvakt. Målvakten är fullt seende och fungerar även som guide i försvaret. Spelarna förlitar sig på sin hörsel och bollen är utrustad med ljudkassetter som gör att den låter. Planen är lika stor som en futsalplan, det vill säga 40 x 20 meter. Målen är lika stora som i spelformen 5 mot 5. Längs långsidorna kan lagen spela med en sarg som är 1,2 meter hög för att hålla bollen i spel. Idag spelar killar och tjejer tillsammans där även åldrar på spelarna varierar.

Eftersom alla spelare har olika synförmågor kan utespelarna använda ögonbindel. Det gör att alla spelare får samma förutsättningar eftersom ingen ser något.

Vem får vara med? 

5-a-side är för dig med synnedsättning och som vill spela fotboll.

Fotboll för alla

Fotboll är världens största sport och utövas över hela världen. Det är en boll- och lagidrott som går ut på att sparka eller nicka in bollen i motståndarnas mål. Du kan spela antingen på gräs, konstgräs, stränder (beachfotboll) eller inomhus (futsal).

Med fotbollen kan föreningar främja inkludering och motverka utanförskap. Den sociala samvaron är i många fall av stor betydelse och där fotbollen kan bidra till glädje, tillhörighet, delaktighet och gemenskap.

Hitta föreningar nära dig med hjälp av ParaMe:

 

Mer information om parafotboll

Begrepp – Parafotboll

Med parafotboll menar SvFF fotboll för personer med funktionsnedsättning (rörelse-, syn, eller intellektuell funktionsnedsättning) som tränar eller tävlar i fotboll. Lokalt finns även spelare med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar inom parafotbollen.

SvFF använder sig av people first language, vilket innebär att vi säger person eller spelare med funktionsnedsättning.

Termologi kan komma att förändras ifall Riksidrottsförbundet, Parasport Sverige eller svenska intresseorganisationer och myndigheter börjar använda andra ord eller begrepp. Nedan följer ett antal förtydliganden för de olika begreppen.

Funktionsnedsättning

Inom parafotbollen skriver och pratar vi om spelare med funktionsnedsättning. Det går att dela in parafotbollen i tre olika målgrupper, spelare med rörelsenedsättning, spelare med synnedsättning och spelare med intellektuell funktionsnedsättning. I begreppet parafotboll ingår inte målgruppen spelare med hörselnedsättning, då de administreras av Svenska Dövidrottsförbundet.

Funktionshinder

Begränsning som en funktionsnedsättning innebär för en person i relation till sin omgivning. Konsekvensen är att funktionshinder inte är något som en person har utan det är miljön som är funktionshindrande. Det skulle till exempel kunna vara avsaknad av hiss, höga trappor eller avsaknad av blindskrift på en arena.

Andra begrepp

Det förekommer även andra ord inom paraidrotten, bland annat:

  • Funktionsvariation
  • Normbrytande funktionalitet

Dessa ord används inte av SvFF då det kan bli otydligt vem målgrupperna. Som exempel; funktionsvariation kan de flesta människor ha, då det utgår ifrån att du har en funktionalitet som bryter från normen. Många spelare lever med en korsbandsskada, vilket är en funktionsvariation utifrån normen men det räknas inte som en funktionsnedsättning.

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF)

Spelare med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, även kallat för NPF-diagnoser, finns lokalt med i parafotbollen, men majoriteten av spelare återfinns i normfotbollen. En NPF-diagnos innefattar bland annat autism, ADHD/ADD och Touretts.

På engelska används följande begrepp:

Players with physical impairment, visual impairment, intellectual impairment, para football, football 5-a-side, blind football, cp football.

Föreningen kan också ansöka om medel från Projektstöd IF Parafotboll för att komma i gång med parafotboll. Medel kan användas till att köpa in material, täcka kostnader för planhyra och mycket mer.

NPF

Självklart är personer med NPF-diagnoser välkomna i verksamheten och det förekommer lokalt i många lag runt om i Sverige. Det är upp till personen själv om de vill delta i verksamhet med spelare utan funktionsnedsättningar eller om de vill delta i parafotbollen.  

NPF är en förkortning för neuoropsykriatrisk funktionsnedsättning och är ett samlingsbegrepp för olika diagnoser så som adhd, autism och olika språkstörningar. 

Så tränar du barn med NPF-diagnoser: