5-mannafotboll

Spela och leka
Spela, lek och lär ska vara mottot för all barn- och ungdomsfotboll. Det är dock viktigt att matcher spelas som ett stimulerande led i utbildningen.
5-manna utomhus skall lära våra barn att spela fotboll på ett lekfullt sätt med mycket bollkontakt. Detta skall genomsyra ledares och föräldrars sätt att agera vid träningar och matcher. Planer, mål och linjer som används vid träning och match kan vara  enkla lösningar (hemsnickrade mål, enkla konmål, linjer utstakade av koner). Ramar för 5-manna utomhus i korta drag:

· Matcher  spelas i max 5-mannalag.
· Barnen skall leka fotboll.
· Alla spelare måste använda benskydd.
· Bollstorlek 3.
· Målstorlek 2 x 3 m som rekommendation - ej större. Enklare lösningar tillåtna.
· Planstorlek 30-40 m x 15-20 m.
· Linjer kritade eller med koner.
· Serietabeller bör ej förekomma.
· Vi rekommenderar max 5 avbytare per match. Vid fler spelare - anmäl ett lag till.
· Domaren kan vara förälder, ledare eller ungdomsspelare.
· Speltiden vid enstaka matcher 2 x 15 min första året och sedan 2 x 20 min. SvFF rekommenderar dock att spela i sammandragsform i närområdet under en dag med 2-4 matcher. Sammanlagd speltid bör då ej överstiga 1,5 tim.
· Deltagandet i cupturneringar skall vara begränsat och ske inom distriktet eller i närområdet. Deltagande i cupturnering i närområdet men i angränsande distrikt måste alltid godkännas av det egna distriktsförbundet. Cupturneringen genomförs över en dag med 3-4 matcher per lag och utan slutsegrare, alltså inga tabeller.
· Det är viktigt att alla barn:
- Får spela lika mycket i matchen.
- Får turas om att starta matcherna.
- Får spela på olika platser i laget.
- Får turas om att vara lagkapten.
· Straffområde behövs ej. Vid eventuell straff, avstånd 6 m.
· Frisparkar är direkta. Avstånd 5 m.
· Vid inspark får målvakten välja att starta spelet med inspark på liggande boll alternativt att kasta eller rulla ut bollen.
· När målvakten i spel fångat bollen får målvakten endast kasta eller rulla ut bollen i spel igen.

Tips!
Föreningen kan starta sin 5-manna fotboll utomhus med en "Kick-off-dag" för ledare och föräldrar. Ta gärna hjälp av SISU Idrottsutbildarna inför er Kick-off.

Exempel på innehåll:

· Föreningen går igenom sitt upplägg för barn- och ungdomsfotbollen.
· Utbildning i "Träna och leda små lirare"
· Dela ut "Fotbollens spela, lek och lär". Diskutera hur Ni tillsammans vill arbeta med Svenska Fotbollförbundets mål och riktlinjer för barn- och ungdomsfotboll.