FHM:s uppdatering - att gälla från 14 juni

FHM meddelade fredag 29 maj uppdaterade riktlinjer gällande idrotten.

Från och med den 14 juni har Folkhälsomyndigheten beslutat att ändra i sina föreskrifter och allmänna råd. Det innebär bland annat att matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper tillåts.

Råden om att undvika närkontakt mellan idrottsutövare tas bort, och nödvändiga resor i samband med yrkesutövande av idrott på elitnivå tillåts. Däremot kan andra idrottstävlingar på lägre nivå, som innebär att tävlande och funktionärer behöver resa längre sträckor över landet, bara arrangeras ifall nuvarande reserestriktioner hävs.

Organisationer, föreningar, verksamheter och företag i Sverige har även i fortsättningen en skyldighet att verka för minskad spridning av covid-19. Det innebär bland annat att de ansvarar för att skapa utrymme för att undvika trängsel, och ska erbjuda möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten. Alla personer har ansvar för att hålla avstånd och undvika stora sammanhang.

Idrottsföreningar eller andra arrangörer som planerar en tävling, cup eller match måste även fortsättningsvis vidta lämpliga åtgärder för minskad smittspridning. Det gäller såväl under, som före och efter tävlingen, cupen eller matchen.

Se även:
"Detta gäller vid matcher och träningar" (200529)
Förtydligande infodokument (200429)